O dobrze zaplanowanej kuchni możemy mówić pamiętając o wzroście użytkowników. Odpowiednio dostosowana płaszczyzna blatu roboczego będzie sprawiała, iż praca
w kuchni stanie się łatwiejsza. Niezależnie od tego, czy kroimy składniki na desce,
czy mieszamy zupę w garnku, czy musimy szybko wyjąć coś z lodówki, zróżnicowane wysokości pracy mogą mieć duże znaczenie dla Państwa kręgosłupa.
Biorąc pod uwagę powyższe przykłady przedstawiamy szeroki wybór cokołów.
Przy ich zastosowaniu otrzymujemy następujące wysokości płaszczyzny blatu roboczego:
-
- 830mm w tym 70mm cokołu i 40mm blatu
-
- 860mm w tym 100mm cokołu i 40mm blatu
-
- 910mm w tym 150mm cokołu i 40mm blatu
-
- 960mm w tym 200mm cokołu i 40mm blatu.
Podniesiona powierzchnia blatu w stosunku do podstawowej wysokości roboczej,
to wysokość maxi. Przy zastosowaniu w szafkach dolnych dodatkowej szuflady zapewniamy jednocześnie więcej miejsca do przechowywania, jak i umożliwiamy swobodę korzystania z kuchni przez osoby o wysokim wzroście. Otrzymujemy wówczas:
-
- 974mm w tym 70mm cokołu i 40mm blatu
-
- 1004mm w tym 100mm cokołu i 40mm blatu
-
- 1054mm w tym 150mm cokołu i 40mm blatu
-
- 1104mm w tym 200mm cokołu i 40mm blatu
Mini wysokość: idealna do gotowania. Podczas gotowania, twoja wysokość robocza zależy od górnej krawędzi garnków i patelni. Z tego powodu obniżona płyta grzejna jest wysoce zalecana. Z zastosowaniem cokołów otrzymujemy wysokości robocze:
-
- 686mm 70mm cokołu i 40mm blatu
-
- 716mm 100mm cokołu i 40mm blatu
-
- 766mm 150mm cokołu i 40mm blatu
-
- 816mm 200mm cokołu i 40mm blatu
Blaty i oświetlenie
W naszej ofercie znajdą Państwo blaty kuchenne zarówno laminowane, kamienne,
jak i z mas akrylowych. Grubość blatu laminowanego to standardowo 40mm. Jednak wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom Nobilia wzbogaciła swą ofertę o kolekcję blatów Slim Line przy oferowanej grubości 16mm oraz dekoracyjne blaty o grubości 100mm. Blaty granitowe oraz z mas akrylowych poddawane są szerszym obróbkom,
więc możemy uzyskać dowolną grubość blatu kuchennego.
W stworzeniu przyjemnej i przytulnej atmosfery w kuchni pomaga nam prawidłowy dobór światła. To ono daje poczucie ciepła, bezpieczeństwa, napawa energią na cały dzień. Niezmiernie ważne jest jak najpełniejsze wykorzystanie w kuchni światła słonecznego. Jednak naturalne oświetlenie nie zawsze jest wystarczające. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy dni stają się krótkie i słotne, wspomóc musimy się sztucznym oświetleniem.
Pamiętać musimy, iż oświetlenie powinno mieć odpowiednie natężenie i barwę. Sugerujemy unikanie tradycyjnych świetlówek o zimnym odcieniu. Dają one wrażenie chłodu, sterylności i zmieniają kolory oświetlanych przedmiotów. W przypadku kuchni, gdzie barwa produktów służących do przygotowania potraw niejednokrotnie świadczy
o ich jakości, mankament ten całkowicie dyskwalifikuje tego typu oświetlenie. Nowoczesne kuchnie, to pomieszczenia przestronne i o całkiem sporym metrażu. Tradycyjny sposób oświetlenia, polegający na montowaniu jednej, centralnie usytuowanej lampy, może okazać się niewystarczający. Charakterystyka pracy w kuchni, gdy najczęściej zwróceni jesteśmy tyłem do tak usytuowanego źródła światła, sprawia, że sami uniemożliwiamy prawidłowe doświetlenie blatu roboczego. Optymalnym rozwiązaniem w takich przypadkach jest oświetlenie punktowe. Do wyboru mamy lampy podwieszane, naścienne lub coraz popularniejsze, montowane w korpusie szafek wiszących lampy LED.